Væggelus

VÆGGELUS SYMPTOMER

Væggelus er blevet et forholdsvis stort problem rundt omkring i verdenen, og antallet af væggelus har været støt stigende de sidste 10-15 år.

Væggelus eller bed bugs på engelsk fik sandsynligvis deres navn pga. deres hang til at ”spise” af mennesker imens vi sover i vores senge.  Væggelus er også blevet kaldet ” mahogany flats og bed bugs.

Væggelus har været et problem i vores boliger/husholdninger i over 3.300 år, dateret tilbage til det gamle Egypten. Fra 1950’erne og indtil 2000’erne har dog været en tilbagegang i antallet af væggelus, primært pga. nye skadedyrs produkter, samt øget adgang til støvsugere og vaskemaskiner, hvilket hjalp til med at kontrollere spredningen af skadedyr i hjemmene.

Flere forskellige faktorer har ledt til at der igen ses flere og flere væggelus rundt omkring i verdenen, herunder bl.a. Danmark. Disse faktorer er fx: flere internationale rejser, mere målrettede skadedyrs produkter og metoder, samt en lav generel forståelse af hvordan man undgår skadedyr i sit hjem.

Hvad er væggelus?
Væggelus er små parasitiske insekter, som kommer fra cimicid familien (Tæger). De lever primært af blod, men foretrækker generelt menneskers blod. På engelsk hedder insektet en “bed bug” hvilket kommer sig af at deres foretrukne sted at bo er i sengen, sengetøjet eller andre steder hvor der soves.  Derfor er væggelusen også primært aktiv om natten, da det er her de kan komme i kontakt med deres “foder”.

Som det kan ses på billedet her, er voksne væggelus, lysebrune til rødbrun. Formen er oval og fladtrykt, og de har ingen vinger bagerst.

Hvorfor får man væggelus?,
Årsagerne til at ens bolig bliver inficeret med væggelus kan være mange herunder bl.a.:

  • Udefra kommende angreb, fx ved at andre har taget væggelusene med sig på tøjet eller bagagen under et besøg.

  • Brugte ting man tager med ind i sit hjem, fx brugte møbler, tøj eller en rygsæk.

  • Vilde dyr, såsom fugle og flagermus, som også er kendt for at have væggelus på sig.

  • Hvis man er kommet til at besøge et sted hvor der er væggelus, kan man let komme til at flytte dem med sig.

Hvordan opdager man om man har væggelus?
Det følgende er typiske tegn på at man har væggelus og kan være symptomer på at man har været udsat for et skadedyrsangreb:

  • Små rød til rødbrunt afførings pletter på madrasser, polstring eller vægge

  • Meget angrebne steder har muligvis en meget karakteristisk sød lugt

  • Røde, kløende bidemærker, specielt på benene, armene og andre kropsdele der er udsat mens man sover

  • Hvide klæbrige æg eller tomme æggeskaller, samt dødt efterladt skind

Det kan være svært at opdage at man rent faktisk har væggelus, da de er primært er fremme om natten. De gemmer sig ofte i mørke sprækker og deres æg kan gemme sig i hundredvis i stof. Udover at man opdager at man er blevet bidt af en væggelus, er deres afføring også en måde at finde ud at man har væggelus på. Disse er små mørke sandkornsagtige ekskrementer der primært findes i og omkring deres reder. Ligeledes er blod pletter på lagnerne noget man bør holde øje med.

Normalt befinder væggelusene sig tæt på hinanden, men kan også sagtens være der alene. Selvom de udelukkende er parasitiske insekter, bruger de forholdsvis kort tid af deres liv, på at være “bidt” fast på deres “værter”. Når en væggelus er færdig med at spise, flytter den sig til et sted tæt på hvor den ved der er værter den kan hægte sig fast på, typisk omkring senge eller sofaer. Den finder tilbage til disse steder vha. kemikalier den udskiller.

Selvom biddet fra en væggelus er smertefrie, udvikler de fleste mennesker en allergisk reaktion til deres spyt (som også fungerer som et bedøvende middel) som bliver overført mens de spiser. Hævelser kombineret med kradsende mærker, kan være et tegn på at man er blevet angrebet af væggelus, men der er også nogen der slet ikke reagerer på deres bid. Ligeledes bliver bid fra andre insekter såsom myg, ofte forvekslet med væggelus bid. Til sammenligning med mange andre skadedyr, er væggelus ikke forbundet med overførslen af sygdomme til mennesker.

Hvis du har opdaget tegn på væggelus eller har mistanke om at du er angrebet af væggelus, er det vigtigt du tager kontakt til en ekspert der kan bekræfte angrebet, samt rådgive omkring hvordan I slipper af med dem.

Vores skadedyrsbekæmper kører vidt omkring i Sydjylland, Sønderjylland, på Fyn og Vestsjælland. Vi kommer bland andet ofte omkring Haderslev, Vojens, Aabenraa, Sønderborg, Kolding, Vejen, Ribe, Tønder, Odense, Slagelse, Ringsted, Holbæk og Kalundborg.