Mus

Har man fået besøg af mus inden døre, kan der være tale om to arter, husmusen eller halsbåndmusen.

Udseende og levevis

Husmus og halsbåndmus er meget forskellige, så det skulle ikke være svært at se forskel på dem.

Husmusen findes i Danmark i to former, en nogenlunde ensfarvet mørkegrå form, der er udbredt i Sydjylland og en anden, der er grå på hoved og ryg med en noget lysere underside, og som findes i den øvrige del af landet. Kroppen med hoved måler cirka 8-9 cm, mens halen er lidt kortere. Husmusen er almindelig over alt i landet. I sommerhalvåret holder mange husmus til i haver, parker og på markerne, dog uden at fjerne sig for meget fra bebyggede områder. Fra midten af august begynder disse husmus at søge ind i husene, og den største invasion sker gerne i midten af september. Husmus inde i bygninger kan formere sig hele året rundt med 4-8 unger i hvert af op til 5-6 kuld i løbet af et år.

Halsbåndmusen er mørkebrun på oversiden, mens undersiden er kridhvid, bortset fra et brunt bånd (halsbånd) lige foran forbenene. Den er noget større end husmusen, for hoved og krop måler cirka 10-12 cm, og halen er noget længere end resten af dyret. Den er først og fremmest knyttet til skove, men er også almindelig i parker og haver med spredte træer og buske. Bor man i nærheden af skov, er der altså større sandsynlighed for, at man får besøg af halsbåndmus, end hvis huset ligger nær åben mark. De fleste halsbåndmus bliver hele året ude i det fri, men de, der invaderer husene, gør det normalt senere end husmusene, nemlig først hen imod slutningen af november. De kan til gengæld blive ved at vise sig vinteren igennem, og det sker åbenbart i takt med at de opbruger deres fødeforråd på deres naturlige opholdssted. Inden døre kan halsbåndmusen godt lave en rede til at hvile sig i, men den yngler først, når den igen søger ud i det fri.

Skade

Begge musearter klatrer fremragende, og en ung husmus er i stand til at presse sig igennem et hul på kun 7 mm, så ja ”kan du få en kuglepæn gennem hullet så kan musen også komme igennem”. I almindelige beboelseshuse har musene reder i isoleringen i hulmure, på lofter og under gulve, og de foretrækker ofte let adgang til køkkenet. I tomme sommerhuse kan de tage til takke med så forskellige ting som sæbe, stearinlys, kit og lignende. Selvom en husmus kun æder ca. 3 g fast føde om dagen og en halsbåndmus cirka det dobbelte, så kan skaden alligevel være betydelig, fordi der ødelægges langt mere, end der ædes.

I sommerhuse kan det gå hårdt ud over sengetøj, gardiner, møbler, træværk, osv., som gnaves i stykker og blandt andet benyttes som redemateriale. I huse og sommerhuse kan der gnaves i de elektriske installationer kan det medføre kortslutning og brand. Vandskade, hvor mus for eksempel har gnavet i vandslangen o.l. inde bag ved opvaskemaskinen eller i vandinstallationer, som man først opdager, når den er helt gal, når vandskaden har ødelagt køkkenskabe, gulve mv. Forurening af fødevarer med ekskrementer og urin kan desuden indebære en vis smittefare.

Læs mere om mus på miljøstyrelsen

Bekæmpelse af mus

Har du brug for hjælp til bekæmpelse eller forebyggende foranstaltninger eller bare et par spørgsmål om de små ubudne gæster, så står Sommersted Skadedyrservice gerne til rådighed.

Vores skadedyrsbekæmper kører vidt omkring i Sydjylland, Sønderjylland, på Fyn og Vestsjælland. Vi kommer bland andet ofte omkring Haderslev, Vojens, Aabenraa, Sønderborg, Kolding, Vejen, Ribe, Tønder, Odense, Slagelse, Ringsted, Holbæk og Kalundborg.

Kontakt Sommersted skadedyrsservice for at få et godt tilbud